Meridianen


 


LEVERMERIDIAAN
De Levermeridiaan staat voor initiatief, planning, ondernemen, actie en doet dat onder leiding van de galblaas.  
 
De lever ruimt de ongewenste zaken op die in het bloed terecht gekomen zijn op. De lever helpt deze manier mee het onzuivere af te breken en het bloed op te bouwen, tevens zorgt de leverenergie door middel van het centrale zenuwstelsel voor de vaatverwijding op de plaatsen waar bloed nodig is om werk te verrichten. De lever heeft een relatie met de actievermogen van spieren, de galblaas (het houtelement), de doorbloeding (open en sluiten van bloedvaatjes), de ogen, het gezichtsvermogen, achterhoofd, onderbewustzijn, actie, initiatief, agressie, woede, depressie, bloedvorming, vorming van de ziel, beweging omhoog, transformatievermogen, voorjaar, wind.
De lever behoort tot het element hout.
De zontijd is 01.00-03.00 uur
Net als veel andere organen wordt de lever binnen de Oosterse geneeswijze anders bezien dan in de Westerse geneeswijze:

Het scheppen en behouden van een goede gezondheid is in hoge mate afhankelijk van de juiste en zorgvuldige uitvoering van de functies van de lever. De lever heeft een gewicht van 1,5 kg en bestaat uit 350 miljard cellen. De lever ontvangt in 24 uur meer dan 600 liter bloed via het poortaderstelsel uit de spijsverteringsorganen en filtreert deze. De lever is de grote filter van ons lichaam; al het bloed in het lichaam wordt door de lever gezuiverd en ontdaan van afvalstoffen zoals bedorven voedsel, kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen, reukstoffen, chemicaliën en medicamenten.

De levermeridian is belangrijk bij onder andere allergieën en jeuk. Voor de behandelaar is dit een logisch gevolg van het feit dat de lever het lichaam niet meer kan ontgiften.

De leverenergie begint aan de grote teen, loopt dan omhoog over de voet, dan aan de binnenkant van de enkel, naar de binnenkant van de knie, naar de lies, loopt dan in een klJeen over het geslachtsorgaan, dan over de buik en eindigt bij de ribbenboog. De leverenergie verzorgt de ogen (het zicht). Bij aandoeningen van de leverenergie kunnen wij ook direct verkleuringen zien op het oog. Omgekeerd wijst de achteruitgang van de ogen ook op een achteruitgang van de leverenergie. De leverenergie verzorgt ook de nagels; bij klachten van de leverenergie kunnen de nagels bros worden, snel afbreken of verkalken. Tevens verzorgt zij de pezen. Spierverkortingen en stijfheid in de spieren (pezen) hebben te maken met een stoornis in de leverenergie.

Fysieke klachten
Klachten die wijzen op problemen met de lever variëren van ingegroeide nagel aan de grote teen, afwijkingen in nagelgroei (dit hoeft niet alleen aan de grote teen te zijn, maar kan aan elke teen of vinger voorkomen), wreef- en enkelklachten, zweren aan de onderbenen, pijnlijke stijve spieren, artrose klachten van de knie, pijn in de uterus, jeuk in de lies, jeuk overal op het lichaam (ook jeuk die optreedt na het nemen van een bad), menstruatieklachten, onregelmatige menstruatie, diarree vaak met onverteerde voedselresten, pijn en druk op het borstbeen, pijn in de ribbenboog en sinusitis en oogklachten.

Psychische klachten
Psychisch kunt je ook aardig in de knoei zitten met klachten van de leverenergie. Plotseling, zonder reden, woede uitbarstingen. Deze mensen worden snel razend. Je ziet ze gewoon groen en geel worden van ergernis, rode ogen en de spieren zijn gespannen. Zodra er een stoornis is in de leverenergie, kunnen er aardig wat (ongegronde) woede uitbarstingen optreden. Andersom kunnen ook de vele woede uitbarstingen de lever schaden. We kennen de verschillende spreekwoorden die duiden dat woede iets te maken heeft met de lever: "Er loopt hem een luis over de lever" (hij maakt zich kwaad over een kleinigheid), "iets op de lever hebben" (ermee bezwaard zijn), en willen we deze problemen oplossen dan luidt een spreekwoord "de lever doen schudden" (hartelijk doen lachen). Inderdaad, willen we woede doen oplossen, moeten we gewoon iemand weer aan het lachen maken.
 
Bij de lever hoort ook het ‘plannen’. Bij stoornissen van de leverenergie ontstaan er problemen met de planning. Een simpele dagindeling kan niet eens gemaakt worden. Dit zijn de meest irritante mensen om mee te werken. Ze ergeren zich aan alles en kunnen, zoals al eerder gezegd, niets plannen; ze zijn star en stug (net als de pezen).
De leverzone is in het gezicht te zien als een verticale plooi tussen de ogen.

Therapie
In de natuurgeneeswijze is het belangrijk om naar de oorzaak te zoeken. Of het nu oogklachten zijn of jeuk, het is niet belangrijk voor de patiënt om te weten dat hij respectievelijk een bril krijgt of dat hij allergie heeft en hiervoor zalfjes en pilletjes krijgt, maar de grote vraag die beantwoord moet worden: ‘Hoe is dit ontstaan?’

Bij stoornissen van de leverenergie is er bijna altijd sprake van slechte of eenzijdige voeding. Het is belangrijk de eerder genoemde producten zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen, reukstoffen en chemicaliën uit de voeding te halen. Maar ook de chemicaliën in spuitbussen, verf, etc.. spelen een belangrijke rol. Gezonde natuurlijke voeding is belangrijk; verse groente en groentesappen (wortelen). Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Gebruik liever verse vruchtensappen of vers fruit.

De meridiaan loopt langs beide zijden van het lichaam. Belangrijkste punten: Le2, 3, 8, 13, 14
De levermeridiaan begint bij Le1 en krijgt hier zijn energie van de galblaasmeridiaan en geeft deze door aan de longmeridiaan.

De levermeridaan regelt sterk de doorbloeding van spieren en organen op die plaatsen waar (extra) arbeid moet worden verricht. Storing veroorzaakt dan ook vaak plaatselijk stagnatie in de circulatie met klachten van kramp en pijn. De klachten zwerven soms wat rond en verplaatsen zich. Le2 kramp, woede en ontsteking, oogontsteking.

Le3 kramp, psychische spanning, onderdrukte woede, machteloosheid, vermoeidheid, slechte leverwerking, slechte galproductie, hoofdpijn, rugklachten, buikpijn, nekpijn, stuwingen, menstruatieklachten, verlamming.
Le8 versterkt algemeen lichamelijk en geestelijk, sexuele zwakte, allergie, jeuk, zwervende pijnen.

Le13 werkt zowel op de milt als de lever, belangrijk stofwisselingspunt, allergie, spijsverteringsklachten en ontstekingen van de spijsverteringsorganen en de darm.


DE GALBLAASMERIDIAAN
 
  
 
De Galblaasmeridiaan staat vooral voor moed en daarnaast voor gerechtigheid en inzicht. Hij geeft moed om onze grens te stellen aan toelaatbaarheid. De galblaasmeridiaan beheerst ook de functies van de hersenen en het beenmerg(de zetel van het afweersysteem en de bloedvorming). De galblaasmeridaan geeft initiatief om orde te scheppen in uw leven. Hij is de generaal en zijn uitvoerder is het leger die vooral gesymboliseerd wordt door de lever.
De galblaasmeridiaan behoort tot het element hout.
De zontijd is 23.00 -1.00 uur.
 
De galblaas meridiaan loopt beiderzijds op het lichaam. In de westerse geneeswijze is de galblaas een peervormig zakje , gelokaliseerd in het onderste deel van de lever. Vanuit dit zakje gaan er verbindingen, die producten van de galblaas vervoeren naar de darmen. Er zijn ook verbindingen tussen de lever en de galblaas die stoffen van de lever naar de galblaas vervoeren. Hij begint aan de buitenkant van de ooghoeken, loopt dan naar het oor, rond het oor, enkele malen over het achterhoofd naar het voorhoofd, dan via die schouder naar de zijkant van de borst, loopt vervolgens aan de zijkant van het lichaam naar de heup, zijkant bovenbeen, knie, onderbeen, enkel en eindigt op de vierde teen bij de nagelrand.
 
Op de galblaasmeridiaan liggen 44 acupunctuurpunten, waarvan er punten zijn die de galenergie kunnen afremmen, stimuleren en verplaatsen.
 
Fysieke Klachten
In de Oosters geneeswijze is de galblaas een onderdeel van een heel systeem dat te maken heeft met verschillende andere lichaamsdelen en functies. Bij obstructie in het kanaal die van de galblaas naar de dunne darm loopt, kunnen er ontstekingen ontstaan. De galblaas kan ook ontstoken raken net als elk ander orgaan. De meest voorkomende ontstekingen zijn het ontstaan van galstenen en de gevolgen daarvan. Galstenen komen vaker voor bij vrouwen die wat stevig in het vlees zitten en boven de veertig zijn (bekend als de 3 f's: fatty, forty, female). Vaak heeft men galstenen die geen klachten geven. De klachten ontstaan vaak wanneer de galstenen het kanaal naar de dunne darm afsluiten. Zo'n galaanval is alles behalve aangenaam. Heftige pijnen, steken in de zijde, voornamelijk rechts, met vaak een harde buik. Heel vaak treedt de pijn op vlak voor het slapen gaan. De pijn kan ook vaak verdwijnen met als restverschijnsel een vol gevoel in de maag, pijn onder de ribben, voornamelijk na het eten van vettig voedsel. Pijnen in de rug t.h.v. de borstwervels en veel last van gasvorming zijn ook klachten die vaak voorkomen. Ernstige klachten leiden heel vaak tot een operatie, waarbij het orgaan verwijderd wordt.
Tegenwoordig bestaan er heel wat technieken om galstenen te doen verdwijnen zonder dat een operatie noodzakelijk is.
 
Door nogmaals het verloop te volgen kunt je gemakkelijk de klachten behorende bij galenergie stoornissen begrijpen:
 
oogklachten, problemen met het zicht
oogirritaties en pijnklachten in het oog
oorsuizing het horen van fluittonen in het oor
pijnklachten in het oor -hoofdpijn
duizeligheid, migraine, stijve nek
spierpijn in de schouder-niet kunnen bewegen van het hoofd
pijn tussen de schouderbladen
klachten van de borsten, gezwellen in de borst, pijnlijke borsten
klachten van de galblaas, zure oprispingen, krampen in de zijde
harde buik, overgeven, pijn in de onderrug, stijfheid in de onderrug
klachten in de heup, heupartrose, stijfheid in de heup
klachten in de knie, knieartrose, stijfheid in de knie
krampen in het been klachten in de enkel, artrose in de enkel
pijn in de voet 
klachten van de nagels
Psychische klachten
Voor de Oosterse geneeswijze heeft elk orgaan ook haar psychische uitingsvorm. Bij de galblaasenergie kunnen er veranderingen ontstaan in de psyche die typisch zijn voor de galblaasenergie. Bij stoornissen in de galblaasenergie kunnen er klachten ontstaan in de besluitvorming van de patiënt. De galblaasenergie geeft stoornissen in het "plannen" en het nemen van besluiten.

Het zijn mensen waarmee de bijvoorbeeld ellenlange discussies kunt voeren in het restaurant, omdat zij niet kunnen beslissen wat ze zullen bestellen. Een menukaart met de vele mogelijkheden brengt enkel nog meer verwarring. En als jij, ‘met een gezonde galblaasenergie' hulp wil bieden dan krijg je de wind van voren. De galblaas patiënt (de mens met galblaasenergie stoornissen) is volgens de oosterse geneeswijze koppig en besluiteloos. Het zijn de ‘ja-maar patiënten'. Deze mensen hebben bij elk advies of argument van iemand anders als antwoord: "ja maar........" en dan volgt een goedkope smoes om te bewijzen dat zij toch gelijk hebben. 
 
Wanneer de klachten van de galblaas lang blijven bestaan, komen verschijnselen van geweldpleging, chaos, onnodige, zinloze agressiviteit op de voorgrond. Als de galblaasenergie gezond en sterk is zal zo'n persoon gekarakteriseerd worden door moed en vertrouwen. Het zijn dan krachtige leiders gekenmerkt door besluitvaardigheid.
 
In de kleurentherapie wordt de kleur paars gebruikt om de galblaasenergie te stimuleren. Gedurende de dag heeft elk orgaan een periode van twee uren waarbij het orgaan haar maximale energie heeft. Voor de galblaas is dit de tijd tussen 11 en 1 uur 's nachts. Twaalf uur 's nachts is dus piektijd van de galblaasenergie. Het is dus voor de behandelaar niet vreemd dat iemand een galaanval krijgt juist rond middennacht of bij het slapen gaan.
 
In de oosterse geneeswijze spreekt men vaak over de galblaasenergie als de energie waar het nieuwe begint. Het begin van de nieuwe dag, begin van de lente, begin van het leven. Paars is de kleur van de galblaas energie en is ook de kleur van de rouw (en niet zwart zoals men vaak denkt). De galblaas heeft te maken met woede. De woede wordt echter niet binnen gehouden maar geuit, zoals het gezegde luidt: ‘zijn gal moet spuwen'.
 
Voordat je het weet is het antwoord er al uitgeflapt.
Meestal is het antwoord scherp, hard en pijnlijk. Dat is de ‘galblaaspatiënt'. In de gezichtsdiagnose herken je deze mensen vaak aan de paarse verkleuring aan de zijkant van de onderkaak.
 
Het ontstaan van galenergie stoornissen
De behandelaar heeft het altijd over de galenergie en zoals hierboven uitgelegd heeft hij het dan over een hoeveelheid van klachten die zich voor kunnen doen. Een behandelaar kan dus ruim van tevoren aangeven dat het orgaan ‘galblaas' aangetast kan worden. Er kunnen dus galstenen ontstaan, hoge cholesterol met als gevolg een hoge bloeddruk. Vele klachten van de galblaasenergie ontstaan voornamelijk door verkeerde voeding. Producten zoals vettig voedsel, chocolade, KOFFIE, zwarte thee, zure producten, limonades en alle chemische (nep-)drankje s zijn de grote boosdoeners.
 
Behalve gezonde voeding is het belangrijk om oefeningen te doen met name rekkoefeningen om de verkrampte en verkorte spieren op te rekken. Vermijd emotionele situaties, discussies en ergernis. De galblaasmeridaan begint bij Gb1 en krijgt hier zijn energie van de 3voudige verwarmermeridiaan en geeft die door aan de levermeridiaan bij het punt Gb 44. De galblaasmeridaan heeft een belangrijke relatie met de functie van de lever, de functie van de hersenen en de functie van het beenmerg. Hij wordt verder gebruikt bij klachten langs het verloop langs de meridiaan.

De galblaasmeridaan brengt vooral orde in het hele systeem.

De Niermeridiaan 

Ons lichaam fungeert in principe net zoals een groot hotel-restaurant waar grote hoeveelheden voedsel binnengebracht wordt, waarvan een gedeelte goed en gezond is, en deze gebruikt wordt voor verdere bereiding en opname. Er zullen afvalstoffen ontstaan die via bepaalde wegen afgevoerd worden; er zal verbranding plaatsvinden van pakketten afval; vloeistoffen zullen in afwateringskanalen afgevoerd worden. In dit groot restaurant moeten we zorgen dat vooral de afvoerwegen niet belemmerd worden, anders ontstaat er een ophoping van afvalstoffen, rotting en ongedierte op de plaatsen waar wij het juist niet mogen en willen hebben.

Er bestaat een groot verschil tussen de functie van de nieren volgens Westerse begrippen en die volgens Oosterse begrippen. Westers gezien zijn de nieren organen die urine vormen. Het zijn belangrijke organen voor eliminatie van afvalstoffen die uit de voeding (zoals vlees, melk eieren, en afvalstoffen uit de spieren) gehaald worden.

De nieren liggen in de onderrug ongeveer ter hoogte van de elfde rib. De nieren liggen goed beschermd in vet en tussen stevige rugspieren en aan de voorkant beschermd door het peritoneum (buikvlies). De nieren liggen dus niet in de buikholte, maar er achter. De rechternier ligt normaal iets lager dan de linkernier. De vorm lijkt op een grote (bruine) boon.

Als wij het over de nieren hebben in de Oosterse geneeswijze dan refereren wij naar een totaal ander begrip.

De nier, of beter gezegd de nierenergie (Zu-Chiao-Yin), zorgt behalve voor de waterhuishouding ook nog voor vele andere processen in het lichaam. Volgens "de Chinees" wordt u geboren met een pakket levens-energie. Met dit pakket moet u uw leven lang mee doen. Indien u in een bepaalde periode van uw leven teveel energie "versnoept" dan zult u dit later met minder moeten doen. De nierenergie is niet gemakkelijk weer bij te vullen. De nierenergie is de opslag plaats voor de erfelijke energie. 

Dit houdt in dat, indien uw voorouders een ziekte hebben meegemaakt of bijvoorbeeld veel drugs hebben gebruikt, u een tekort krijgt aan erfelijke (sterke, krachtige, verdedigende energie) energie. De nierenergie staat dus voor de kracht van het leven. De nierenergie heeft invloed op de voortplanting, de seksuele energie en de geslachtsorganen. Indien de nierenergie goed en gezond is, zal er geen probleem optreden met de potentie. De andere kant van de medaille is dat indien u de nierenergie te veel uitput, verbruikt of misbruikt, klachten kunnen optreden van impotentie, seksuele zwakte en/of ongewenste steriliteit.

De nierenergie regelt de prenatale en postnatale groei (respectievelijk de groei voor en na de geboorte). Bij zwakte van de nierenergie kunnen er stoornissen optreden in de groei van de botten. Tevens kunnen er klachten optreden in de groei en ontwikkeling van de tanden, hersenen en ruggenmerg. De nierenergie heeft ook haar psychische kant: Deze energie bepaalt de karaktervastheid van een persoon. Een zwakte in nierenergie geeft angst en fobie.

 

De meridiaan.

De niermeridiaan begint onder de voet (beiderzijds hetzelfde), loopt dan omhoog aan de binnenkant van de enkel, via binnenkant van het onderbeen, naar de knie, bovenbeen, duikt dan in de lies naar de geslachtsorganen, loopt dan omhoog langs de navel, over de borst naar het sleutelbeen, waar hij de diepte in duikt naar de keel en dan naar de oren gaat .

Als u het verloop aandachtig volgt, kunt u de volgende klachten gemakkelijk begrijpen.

De klachten die zich kunnen voordoen en die de acupuncturist op de nierenergie wijzen zijn o.a.: krampen aan de voet, zweren aan het onderbeen, pijn in de botten, pijn in de knie, botontkalking, pijn in de lies, impotentie, onvruchtbaarheid, droge stoelgang, weinig urineren, opgeblazen buik, veranderingen in de kleur en reuk van de urine, ontsteking van de navel, druk op de borst, keelpijn, problemen van de schildklier, doofheid, dikke wallen onder de ogen en hoofdpijn op het achterhoofd. 

Klachten van de nierenergie kunnen ontstaan door o.a het uitputten van het lichaam: u kunt deze mensen ook herkennen door de dikke wallen onder de ogen. U ziet hetzelfde verschijnsel ook bij jonge kinderen, of studenten die heel lang studeren of veel slaapverlies hebben. Een andere oorzaak is het gebruik van drugs; drugs hoe weinig dan ook, of hoe licht dan ook, zal de nierenergie ongetwijfeld aantasten. Het is dus niet raar dat de drugsgebruikers een versneld verouderingsproces ondergaan en dat er later angsten (hallucinaties) ontstaan. Te veel seks kan de nierenergie ook schaden. Het gebruik van varkensvlees en zout is schadelijk voor de nierenergie; voor de natuurgeneeswijze zal de patiënt bij bovenstaande klachten direct geadviseerd worden elk product dat gemaakt is met varkensvlees of een derivaat daarvan, uit te voeding te schrappen.  De nierenergie is erg belangrijk zoals u uit het bovenstaande hebt kunnen begrijpen. Het is mogelijk om bepaalde kruiden te gebruiken om deze energie te onderhouden (o.a. Ginseng, Eulotherococcus). Met de acupunctuur is het ook mogelijk om de nierenergie te behandelen. Door gebruik van bepaalde punten op de rug is het mogelijk de resterende nierenergie te stimuleren, en te behouden. Zorg voor veel rust en gezonde voeding.

 


DE BLAASMERIDIAAN

 

   De Blaasmeridiaan vormt een opslagplaats voor de vitale energie voor het moment dat we die nodig hebben, hij vormt zo de hemel die ons kan sturen onze ideeën kan vasthouden en ons staande kan houden. De blaasmeridiaan vormt samen met de dunnedarmmeridiaan de buitenste yange energielaag van ons lichaam.
De blaasmeridaan behoort tot het waterelement.
De zontijd is 15.00-17.00uur.

Blaasmeridiaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan loopt vanuit de binnenste ooghoek over het hoofd langs de rug, achterzijde been naar de kleine teen.
 
Inleiding
De blaasmeridiaan is met haar 67 punten de langste meridiaan en tevens de meest oppervlakkig gelegen meridiaan. Het is een belangrijke meridiaan want via de rug maakt zij verbinding met alle organen. Met andere woorden: het is mogelijk om elk orgaan te behandelen via de blaasmeridiaan.

De Blaasmeridiaan (Zu Tae Yang) loopt aan beide zijden over het lichaam en verbindt verschillende lichaamsdelen met elkaar. De blaasmeridiaan begint in de ooghoeken naast de neus, loopt dan omhoog naar het voorhoofd, over de schedel naar het achter hoofd, dan omlaag langs de dwarsuitsteeksels van de ruggenwervels, langs het heiligbeen, het stuitje , dan weer omhoog en beschrijft dan een baan vanaf de nek tot de stuit net naast het eerder beschreven gedeelte, dan verder omlaag over de bil, achterbeen, knieholte, kuit, de enkel, aan de buitenzijde van de voet en stopt aan de nagel van de vijfde teen.

Klachten
Als je het verloop van de blaasmeridiaan nogmaals volgt dan worden de volgende klachten die bij de blaasenergie horen duidelijk;
Neusverkoudheid tranende ogen,
hoofdpijnklachten op het voorhoofd, pijn op de schedel,
hoofdpijnklachten op het achterhoofd,
doorbloedingsstoornissen van de hersenen zoals
vergeetachtigheid, epilepsie evenwichtsstoornissen,
gehoorstoornissen (ziekte van Menière),
stijve nek, pijnklachten van de wervelkolom zoals
nek-, schouder- en lage rugklachten (ook postoperatieve herniaklachten),
blaasklachten zoals het niet kunnen ophouden van de urine,
blaasontsteking,
uitstralende pijn in het been, pijn in de knieholte, krampen in de kuiten, enkelklachten en pijn in de voet
De blaas heeft ook haar psychische aspecten: indien de blaasenergie zwak is, ontstaan er klachtenvan wilszwakte, angsten, fobieën, gebrek aan mentale weerstand (het populair woord dat te pas en te onpas gebruikt wordt .....STRESS!); een te hoge blaasenergie kan agitatie en mentale verbittering veroorzaken.

De blaas-energie kan op verschillende manieren aangetast worden; het eten van te veel zout en varkensvlees zijn twee van de produkten die zeker afgeschaft moeten worden bij klachten van de blaas-energie. De blaas-energie is erg gevoelig voor kou! Daarom kan een blaasontsteking weer opkomen na het op blote voeten lopen op een koude of natte vloer. Het "kou-vatten" gebeurt ook altijd via de blaasmeridiaan!

De blaas-energie is goed te behandelen met bioresonantie. Vanwege de eerder beschreven connectie met andere organen biedt de blaas-energie een uitgebreide mogelijkheid om klachten van andere organen en orgaan-energieën te behandelen. Vaak worden de punten op de rug gebruikt om de energie te stimuleren van de te behandelen organen.


DUNNE DARMMERIDIAAN
 
 

De dunne darm selecteerd het zuivere van het onzuivere. Het zuivere gaat in het bloed het onzuivere verlaat het lichaam via de dikke darm. De dunnne darm kiest en neemt de buitenwereld(=voeding) op. Hier wordt de buitenwereld een binnenwereld (=bloed). Het resultaat is bewustwording, inzicht (hemel = blaas) en dit ontstaat bij de neuswortel. De dunnedarmmeridiaan behoort tot het element vuur. Vormt met de blaasmeridiaan de buistenste Yang energielaag en voedt / stuurt vooral de Du Mo. De zontijd is 13.00-15.00 uur. . 


De dunne darm zorgt voor de verdere afbraak van het voedsel dat uit de maag komt. De dunne darm is het belangrijkste deel van het spijsverteringsstelsel. De cellen in de wand van de dunne darm nemen de belangrijke voedingsstoffen uit het voedsel op en geven deze af aan het bloed in de poortader (resorptie) genoemd. Hierna worden de voedingsstoffen naar de lever vervoerd.

De voedselbrij in de twaalfvingerige darm zet cellen in de wand aan tot productie van hormonen. In de dunne darm vindt verder de vertering plaats van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Klachten
De dunne darm meridiaan begint op de handrug aan de nagelrand van de pink (zowel links als rechts); loopt dan langs de zijkant van de hand, langs de pols, onderarm, loopt dan aan de binnenzijde van de elleboog, naar de bovenarm, over het schouderblad, naar de nek, naar de kaak en eindigt bij het oor. De klachten van de dunne darm energie zijn ook vaak in het verloop van de meridiaan zoals;

Pijn in de pols, golfers-elleboog,
ontsteking van de onderarmzenuw, pijn in de schouder en schouderblad, stijve nek, pijn in de kaken,
ontsteking van de sinus,
oorsuizen, buikklachten,
diarree met onverteerbare voedselresten, pijn in het scheenbeen en pijnen in de onderrug. 
Behandelen
De dunne darm is uiteraard het beste te behandelen via de voeding.
Je moet dus niet vreemd kijken wanneer Je behandelaar bij nekklachten of bij oorsuizen, Je een dieet voorschrijft.

Het is altijd belangrijk dat je het lichaam met gezonde voeding voedt. Natuurlijk kun je eens een keertje iets verkeerds eten of drinken. Je lichaam moet dan zo gezond zijn, of beter gezegd, moet dan over een goede weerstand beschikken om het schadelijke gemakkelijk uit het lichaam te verwijderen. Dit kan gebeuren door overgeven, diarree, zweten, koorts, huiduitslag, bloedingen, enz.

Bij elke afwijking of uitingsvorm van het lichaam is het belangrijk om te kijken:
1. Hoe is de ziekte ontstaan?
2. Wat doet het lichaam om de ziekte uit te drijven?
3. Hoe kan ik op een natuurlijke weg het lichaam helpen?
4. Na elk ziekteproces behoor je ook te leren van je fout.
Als je gemerkt hebt dat een bepaalde voedingsstof niet goed is voor je lichaam, laat het dan staan.

De Dikke Darm-meridiaan
 
 

Voor ons is het gemakkelijk te begrijpen dat de afvoer van de keukenwasbak verstopt zal raken, indien er teveel grote resten afval in dit afvoerkanaal geloosd worden. Bij verstopping kunnen er grote problemen ontstaan. De enige oplossing is dan zorgen dat de verstopping weer zo snel mogelijk verholpen wordt en (het allerbelangrijkste.......) zorgen dat dit euvel niet meer voorkomt. Onze darmen vormen een van de grote afvoerkanalen voor afvalstoffen van ons lichaam. Bij het niet kunnen uitscheiden van afvalstoffen spreken we van "constipatie".

Constipatie (obstipatie) is afgeleid van het Latijs woord "constipatus" wat samendrukken of opeenhopen betekent. Constipatie betekent hardlijvigheid, dat de opgeslagen hoeveelheid ontlasting (faeces) in de darmen niet of nauwelijks geëlimineerd wordt.

Een ernstige situatie! Constipatie is een van de grootste en belangrijkste oorzaken van vele klachten en stoornissen in het menselijk lichaam.
Voor de therapeuten die zich bezighouden met colon-irrigatie is de dikke darm onderverdeeld in gebieden die allemaal weer te maken hebben met andere organen en delen van het lichaam. Met andere woorden elk deel van het lichaam wordt weer teruggevonden in de darmen en kan bij klachten ook via de darmen behandeld worden. De dikke darm is voor de Chinezen een uitgebreider begrip dan hetgeen wij in Westerse termen onder dikke darm verstaan.

Het is de grote eliminator, die afvalstoffen in de eerste instantie uitscheidt via de anus en op de tweede plaats via de huid. Voor de acupuncturist wordt de huid verzorgd door de dikke-darm. Alle huidproblemen, zoals ontstekingen van de huid, eczeem, zweren enz. worden via de dikke darm-energie behandeld.

Behalve de huid zijn er nog andere functies die de dikke darm verzorgt n.l. de speekselproductie, temperatuursregulatie, hersendoorbloeding en de reuk.
 

De Maag-meridiaan
De maag is het orgaan die het voedsel ontvangt en met de scheiding begint van het voedsel in wat het lichaam kan gebruiken, de bouwstoffen (het zuivere) en de afvalstoffen (het onzuivere) worden doorgestuurd en verder afgebroken in de darmen.

De Maag-meridiaan loopt beiderzijds over het lichaam en begint onder het oog; vandaar loopt de meridiaan naar de wang, naar de kaak, weer omhoog naar het voorhoofd, dan omlaag naar de keel, over het sleutelbeen, over de borst, over de buik, langs de navel, via de lies naar het bovenbeen, knie naar de onderbeen en eindigt op de tweede teen.

Op de maagmeridiaan liggen 45 acupunctuurpunten, die bij verschillende aandoeningen gebruikt kunnen worden.
De maagenergie verzorgt de smaak; iemand met een gezonde maagenergie kan de vijf verschillende smaken goed van elkaar onderscheiden. 
Er bestaat een direct verband met het tandvlees, de tong, de speekselklieren en de kaakholte.

De Voeding 
Klachten van de maag ontstaan in de meeste gevallen door ongezond, onvolwaardig voedsel. Voedsel dat chemisch behandeld is, zoetigheid (suiker, alcohol), witmeel producten (zoals witbrood), koffie, en andere chemische drankjes.
Het voedsel moet, voordat het in de maag komt goed gekauwd worden. De vertering begint al in de mond. Snel en haastig eten is slecht voor de maag. Het is ook af te raden om tijdens het eten te drinken. Het beste is enige tijd na het eten.
Melk is voor de maagpatiënt af te raden. Ja, u leest het goed: af-te-raden! In tegenstelling tot wat u maar al te vaak hoort, zal melk juist een averechtse werking creëren. Klachten zoals winderigheid, oprispingen, darmklachten, en slijmvorming zijn maar enkele gevolgen die melk kan hebben op vele mensen.
Indien u veel last heeft van maagzuur en u wilt een product gebruiken om dit tegen te gaan, dan kunt u de beste sojamelk gebruiken. Sojamelk is trouwens veel gemakkelijker te verteren. Bij maagklachten is het altijd verstandig om een diëtiste te raadplegen. 

Aandoeningen van de maag-energie.
Als we weer terug gaan naar het verloop van de maagmeridiaan, zullen de klachten waar de acupuncturist op let, heel gemakkelijk te volgen zijn.
Oogpijn, vermoeide ogen, kaakholteontstekingen, pijn in de wang, pijnen in de onderkaak en tanden (nou moet u niet denken dat de acupuncturist de taak over kan nemen van de tandarts; helaas u zult uw gebit om de zes maanden moeten laten controleren), hoofdpijnklachten, voornamelijk aangezichtspijnen, keelpijn, pijn in de borst, het niet op gang komen van de melkproductie na de zwangerschap, maagklachten zoals maagbranden, maagzweer, overgeven, verminderde eetlust, pijnen in de onderbuik, knieklachten en pijnen in het been.
De maag-energie heeft ook haar psychische uitingen. Dit zijn mensen die veel piekeren, zorgelijke figuren. Bij een te hoge maag-energie zien we dat iemand mensenschuw is of isoleringdrang heeft. Er kunnen ook agressiviteit en angstdromen optreden. Mensen met een zwakte in maag-energie kunnen echter juist behoefte hebben aan en het prettig vinden dan zij aangeraakt worden. Dit zijn de mensen die dol zijn op massage.

In de gezichtsdiagnose komt de maag tot uiting in de bovenlip. De bovenlip is dan heel erg dun en vaak zie je patiënt op zijn bovenlip bijten. De lip kan ook droog zijn, of te rood. Soms zie je een scheurtje in de bovenlip die wijst op een maagzweer. 

De tongdiagnose kan ons ook veel informatie over de maag verschaffen. De maagzone op de tong ligt in het midden van de tong. Soms is er een zweertje te zien op de tong; dit kan ook op een maagzweer wijzen. 

Behandeling
Aangezien de oorzaak van de maag-energie stoornis vaak de voeding is, wordt tijdens de behandeling veel aandacht besteed aan de voeding.
Acupunctuur kan heel goed helpen bij stoornissen van energie. Hierbij worden de punten van de maag- meridiaan gebruikt (en ook van andere meridianen). Door middel van druk, massage (Shiatsu, drukpunt massage of Tsubo-massage) of acupunctuur wordt het evenwicht weer teruggebracht. 

Er bestaan heel wat kruiden die gebruikt kunnen worden bij bovenstaande klachten. De meeste kruiden kunt u in de Botica (apotheek) kopen. 

Nux Vomica (de braaknoot): goed bij klachten van de maag na te veel roken, drinken; klachten bij de drukke zakenman.
Centaurium: bij pijnlijke maagkrampen. 
Bismutum: te veel aan maagzuur, maagbranden. 
Oku Vera: bij maag en darmstoornissen.
Chamomille: bij maagkrampen.
Okoubaka: bij maagpijn door vreemd eten, b.v. op vakantie.
Zincum valerianicum: bij maagkrampen.
Als huis-tuin-en-keuken-middel moeten we de rauwe aardappelsap en de rauwe koolsap niet vergeten. Heel eenvoudig, maar een probaat middel.
Nux Vomica Homaccord: bij maagklachten zoals zuurbranden, krampen


MILTMERIDIAAN
  

De miltmeridiaan transformeert en transporteert. De milt tranformeert zo voedsel en drank in bloed en energie. Het is ook de zetel van ons vermogen tot denken, concentreren, studeren. De milt zorgt samen met de lever voor de opbouw van het bloed. De milt behoort tot het element aarde. 

Transformatie en transport van voeding en vloeistof, de maag (het aardeelement), vorming van het bloed, kwaliteit van het bindweefsel (spieren, banden en pezen), vorming van de ziel, concentratievermogen, obsessie, depressie, slijmvorming, afweersysteem, hormoonhuishouding, weerstand tegen klimaatinvloed van vocht, gelig tot oranje huidskleur, zontijd 09.00-11.00 uur, nazomer.
Miltmeridaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur.
De meridiaan ligt aan beide zijden van het lichaam.
Belangrijkste punten: Mi2, 3, 4, 6, 9, 10, 15 

Inleiding
De Westerse leerboeken betreffende het menselijk lichaam en zijn organen leren ons dat de milt een (boonvormig) orgaan is, ongeveer twee ons weegt, zo groot is als een vuist en gelegen in de linker bovenbuik, onder het middenrif, achter de maag, op de linkernier en beschut door de borstkas. De functie van het orgaan houdt verband met het afweermechanisme van ons lichaam en wel door de vorming van antilichamen en lymfocyten (witte bloedlichaampjes), nodig in de strijd tegen lichaamsvijandige elementen. Daarnaast is de milt het orgaan, waar verouderde rode bloedlichaampjes worden afgebroken. De milt is veeleer een totaliteit van dynamische functionele activiteiten. Hapering van een of meerdere van deze functies, manifesteren zich in direct waarneembare tekens, zal daarom tot de conclusie leiden dat de milt in zijn functie gestoord is.
Een van de belangrijkste taken van de milt is gelegen in de spijsvertering en wel op de juiste wijze transformeren en transporteren van het voedsel dat wij tot ons nemen.

In Westerse termen komt dat neer op een voldoende maagsap productie, galafscheiding, pancreaswerking, enzym activiteiten etc. In Chinese termen: de milt staat in voor de juiste verwerking van ons voedsel. Uit klachten als een opgezet gevoel na het eten, gebrek aan eetlust, stoelgangproblemen, oprispingen e.d. (ook wel dyspeptische klachten genoemd) kan dus de conclusie getrokken worden dat een deelfunctie van de milt, nl. die met betrekking tot de spijsvertering, verstoord is. Behandeling is erop gericht om de milt weer in harmonie te brengen, waardoor de dyspeptische klachten vanzelf zullen verdwijnen. Het is van groot belang dat de milt zijn functies optimaal kan vervullen.

Voeding
Het voedsel, dat wij tot ons nemen, dient n.l. op een dusdanige wijze getransformeerd te worden, dat het optimaal door ons lichaam kan worden opgenomen. Westers geformuleerd komt het erop neer dat vitaminen, mineralen, koolhydraten e.a. voedingsstoffen in ons bloed terecht komen en elke lichaamscel bereiken. In de Chinese visie wordt gesproken over de transformatie van voedsel, zodat de zuivere voedingsessentie of voedingsenergie vrijgemaakt kan worden, nodig voor de vorming van energie en bloed. Deze voedingsessentie wordt vervolgens naar de longen gestuurd, alwaar ze vermengd wordt met de energie uit de lucht. Dit mengsel wordt de ware energie genoemd en vanuit de longen wordt deze energie door het hele lichaam getransporteerd. Naast de vorming van energie is de milt ook mede verantwoordelijk voor de productie van bloed en uit dit gegeven, samen met het voorgaande moge blijken dat de keuze van ons voedsel van belang is voor ons totale welzijn.

Op de eerste plaats kan uit kwalitatief bedenkelijk voedsel geen optimale voedingsessentie gehaald worden en dan circuleert er in ons lichaam energie, die niet volwaardig is.
Op de tweede plaats tast een onvolwaardige voeding uiteindelijk de miltenergie aan met alle gevolgen van dien. Ook een eenzijdige voeding moet vermeden worden. Zo kan b.v. teveel rauwkost de energie van de milt schaden. Indien er een stoornis van de miltenergie is, kunt je zich door het eten van rauwkost, kouwelijk gaan voelen. Andere producten die de miltfunctie aantasten, zijn: koude dranken, melk en melkproducten, zoetigheid (suiker).
Een andere functie van de milt is de grote rol die deze speelt bij de omvorming van vloeistoffen die ons lichaam binnenkomen. Als de milt faalt in deze functie vinden we symptomen als diarree, buikrommelingen, oedemen, zwaar gevoel, overgewicht e.d. als de vloeistoffen te lang blijven zitten kunnen ze omgevormd worden tot slijm, wat vervolgens weer specifieke klachten geeft zoals bemoeilijkte ademhaling, slijmproductie, veel speekselvloed, loopneus, astma e.d.

Fysieke klachten
Voor de Chinese geneeskunde heeft de milt een sterke relatie met de pancreas. Vaak worden deze twee organen ook samen genoemd. Zoals eerder vermeld, heeft de milt een bloedvormende functie. Behalve dit dient de milt ook te waken dat het bloed blijft stromen via de daarvoor bestemde banen. Anders gezegd: van onze totale energie vormt de miltenergie een specifiek onderdeel dat o.a. als taak heeft het bloed op zijn plaats te houden. Bij een zwakte van de miltenergie zien we dat de kringloop van het bloed tot stilstand komt en er klachten ontstaan als bloed bij ontlasting, overvloedige menstruatie, snel blauwe plekken, spataderen e.d.
De milt heeft ook een belangrijke rol bij de energie voorziening van de spieren. Bij een energiestoornis kunnen er klachten optreden zoals slappe vermoeide spieren, zware ledematen, spierzwakte, zwelling in de onderbenen.
Bij een disfunctie zien we klachten als diabetes en hypoglycaemie optreden.
Klachten zoals veel dorst, niet kunnen vasthouden van vocht (veel en vaak urineren), licht gevoel in het hoofd doet de Chinese geneeskundige ook direct denken aan de milt-energie.
De milt is overigens een orgaan dat gevoelig is voor een vochtige omgeving. Vochtig weer of een woning die te vochtig is kan dezelfde klachten veroorzaken.

Psychische klachten
Behalve voeding en klimaat, kent de Chinese denkwijze meer factoren die in staat zijn om orgaanenergie aan te tasten. Ook emoties spelen een rol bij het optimaal functioneren van organen. Overheersen van bepaalde gemoedstoestanden zal het betreffende orgaan schaden. Teveel woede bijvoorbeeld schaadt de lever; angst schaadt de nierenenergie en teveel denken en piekeren belast de miltfunctie. Het is dus helemaal niet gek dat als je kind veel piekert, dat zij een aanval van benauwdheid kan krijgen, of plotseling merkt dat zij dikker wordt (vocht vasthouden). Dit heeft allemaal met de functie van de milt te maken.
Wie dit bij zichzelf onderkent kan de balans weer in evenwicht brengen door meer vreugde in het leven te scheppen. Diagnostiek
In het stellen van de diagnose spelen in de traditionele Chinese geneeskunde zaken zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s e.d. geen rol. Indien er Westerse onderzoekingen gedaan zijn worden deze natuurlijk gebruikt om zodoende de behandeling zo nauwkeurig mogelijk in te stellen en later ook te gebruiken als vergelijkingsmateriaal. Afgegaan wordt op datgene wat de patiënt vertelt en wat daarnaast nog waargenomen wordt.

Klachten zoals spijsverteringsstoornissen, bloedingen, vermoeide ledematen leiden dus al gauw in de richting van verstoorde milt energie. Het gezicht is daarbij vaak bleekgelig evenals de lippen, want er bestaat een duidelijke correlatie tussen mond en milt. Vaak zien we ook scheuringen in de mondhoeken en, of rimpeltjes rond de lippen.

In China zegt men: als de milt in harmonie is, zal de mond de vijf smaken duidelijk onderscheiden en zijn de lippen rood en vochtig. Is de milt zwak, dan wordt men minder gevoelig voor smaken en zijn de lippen bleek. Zo gesteld lijkt de diagnose een eenvoudige zaak, terwijl het tegendeel echter waar is. Zou alleen de milt verstoord zijn dan is het duidelijk. Maar over het algemeen is het zo, dat door de nauw onderlinge relatie van de diverse organen, een verstoring in het ene orgaan ook consequenties heeft voor een of meer gerelateerde organen. De verstoringen leveren vervolgens weer specifieke symptomen op, zodat er uiteindelijk een diffuus geheel van symptomen is ontstaan, op basis waarvan alleen een goed geschoolde behandelaar een diagnose kan stellen.
Het is dus helemaal niet gek dat als Je kind veel piekert, zij juist gemakkelijk een aanval van benauwdheid kan krijgen indien ze in het verleden al longklachten had. Je kunt ook plotseling merken dat zij dikker wordt (vocht retentie). Dit heeft allemaal met de functie van de milt te maken. Wie dit bij zichzelf herkent kan de balans weer in evenwicht brengen door meer vreugde in het leven te scheppen door bijvoorbeeld over het probleem te praten, lachen en zingen. De miltmeridaanloopt aan de binnenkant van het been. De afstand vanaf de knokkel van de enkel aan de binnenzijde tot aan het punt milt9 is 15 cun. Milt6 ligt precies 4 vingersbreed boven de binnenenkel iets achter het scheenbeen. Milt6 is bij onderbuikproblemen, hormoon en baarmoederproblemen bijna altijd pijnlijk wanneer je er op drukt Mi6 is een zeer belangrijk kruispunt van alle Yin-meridianen van het been. Mi6 is het meest gebruikte punt van de meridiaan. De belangrijkste punten van de miltmeridaan zijn Mi 2, 3, 4, 6, 9, 10, 15.

DRIEVOUDIGE VERWARMER MERIDIAAN

   

De Drievoudige verwarmermeridiaan onderhoudt onze temperatuur zowel lichamelijk als psychisch. Vormt de som van alle lichamelijke en psychische functies. De bovenste verwarmer beheerst de ademhaling en de cirkulatie, de middelste verwarmer beheerst de spijvertering, de ondersteverwarmer beheerst de uitscheiding en de geslachtsorganen. 
Het orgaan van de 3verwarmer is gelocaliseerd in de hersenstam en hersenbasis. De 3verwarmermeridiaan behoort tot het vuurelement. De zontijd is 21.00-23.00 uur
Drievoudigeverwarmermeridaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam. Belangrijkste punten: 3W3, 3W5, 3W6, 3W10, 3W15, 3W17,

In de Acupunctuur kennen we een systeem die de Chinezen beschrijven als het Drievoudige-Verwarmer systeem. Het woord zegt het al: het bestaat uit drie delen;
- de ademhalingssysteem,
- het gedeelte dat de milt, maag, pancreas en galblaas bevat,
- en het onderste gedeelte dat de nieren, blaas, dikke darm en dunne darm bevat.
De drievoudige-verwarmer meridiaan begint aan de nagelrand van de 4de vinger, loop dan over de handrug naar het midden van de pols, over de onderarm, naar de achterkant van de elleboog, via de bovenarm naar de achterkant van de schouder, naar de nek, dan onder de oorlel, achter langs het oor, naar de wenkbrauwen en eindigt aan de voorkant van het oor.
Op deze meridiaan liggen 22 punten.

Bovenste verwarmer
Het bovenste deel van de drievoudige verwarmer zorgt zoals eerder gezegd voor de longen en het ademhalingsysteem. De energie die daar gevormd wordt uit de lucht wordt door het hele lichaam gestuurd en moet het gehele lichaam verzorgen. Elke cel krijgt verse en gezonde zuurstof via het bloed.

Middelste verwarmer
De middelste deel van de drievoudige-verwarmer onttrekt de energie vanuit het voedsel en maakt daarmee de voedende energie, de bouwstoffen voor het lichaam.
Vaak vragen de mensen een vitamine of een drankje voor "forsa" (kracht); dit is heel vaak niet eens nodig want als deze persoon gezonder en beter zou eten, zou zijn of haar lichaam voldoende bouwstoffen uit de voeding kunnen halen om het lichaam in goede gezondheid te houden.

Onderste verwarmer
Het onderste deel van de drievoudige-verwarmer heeft de functie om de zuivere, bruikbare stoffen te scheiden van de onzuivere, onbruikbare stoffen. De onbruikbare, onzuivere producten worden uitgescheiden via de organen van het onderste deel van de drievoudige verwarmer.

Fysieke klachten
De energie van de drievoudige-verwarmer is tevens verantwoordelijk voor meerdere functies. Het reguleert de temperatuur van het lichaam, verzorgt het metabolisme (stofwisseling), heeft een belangrijke invloed op de bloedvorming, zorgt voor de eliminatie van afvalstoffen en heeft invloed op de energie verkregen uit de voeding.

De belangrijkste symptomen die met deze energie te maken hebben zijn: pijn in het verloop van de meridiaan, doofheid, oorsuizen, pijnlijke keel, onvermogen tot urineren, opgezette buik, teveel transpireren, slechte aanpassing aan weersveranderingen, epilepsie, gezwollen wangen, en pijn aan de slapen.
Behandeling van aandoening van de Drievoudige Verwarmer energie is het beste te behandelen via de voeding.

DE LONGMERIDIAAN
 
 

De longmeridiaan is de ontvanger van zuivere energie. Het is de verbinding vise-versa tussen ons binnenste met alles in de buitenwereld. Deze meridiaan helpt ons anderen te zien en waarderen. De long heeft ook betrekking op het begin van het zelfstandige leven, het incarnaren van de ziel. De longmeridaan behoort samen met de dikkedarmmeridaan tot het metaalelement, werkt psychisch vooral op medeleven en de gevolgen van verdriet. De meridiaan heeft een relatie met de long, de huid, de neus, de veneuze bloedomloop, lokale congestie(stuwingen, zwellingen) overal in het lichaam, het plassen, dikkedarm (het metaalelement), de energiebeweging naar beneden, spirituele gestalte, droogte, het basale opnemen en loslaten samen met de dikkedarm, witte huidskleur, herfst, samentrekkend, zontijd 03.00-05.00 uur.
Longmeridaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan zit aan beide zijden van het lichaam.
Belangrijkste punten: Long 1, 5, 7, 9,11.
In het ademhalingsstelsel kennen we de longen als het orgaan dat het lichaam voorziet van zuurstof en ontdoet van koolzuur. Tot het ademhalingsstelsel behoren ook de neus en de luchtpijp. De neus verwarmt en bevochtigt de buitenlucht tijdens inademing. In de neus zitten kleine haartjes en een slijmvlies, dat de fijne stofdeeltjes kan opvangen zodat deze niet in de longen terecht komen. Daarna stroomt de lucht door de keelholte in de luchtpijp. De luchtpijp splitst zich in tweeën; een tak gaat naar de linker long en de andere tak gaat naar de rechter long. Deze takken heten bronchiën. De bronchiën vertakken weer in een aantal bronchialen. De ademhaling is ongeveer 14 tot 20 keer per minuut. Dit kan tijdens sport of activiteit 2 of 3 maal zo veel worden. De hoeveelheid lucht die ingeademd wordt tijdens rust is ongeveer 0,5 liter, terwijl tijdens inspanning de ingeademde lucht 1,5 tot 3,5 liter kan zijn. Dat betekent dat de ingeademde lucht tijdens rust, per minuut, 8 liter kan zijn en kan oplopen van 75 tot 175 liter per minuut.

De belangrijkste oorzaken van ziekten van de longen zijn infectieziekten of klachten ontstaan door roken. Voor de Oosterse geneeswijze hebben de longen behalve de boven beschreven functie, ook nog andere functies. De longenergie heeft zowel lichamelijk als psychisch een apart en groot verzorgingsgebied. De longen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak en circulatie van de lichaamsenergie. Elke cel in het hele lichaam krijgt zijn energie van de longen. Je kunt zich dus voorstellen wat er allemaal met de energie gebeurt in het lichaam wanneer Je geen verse zuurstof inademt. Een goed voorbeeld is het roken. Tijdens het roken worden niet alleen de longen voorzien van slechte of ongezonde energie, maar het gehele lichaam. De longen hebben relatie met verschillende organen. Elke relatie is belangrijk voor het lichaam. De miltenergie en de longenergie geven samen klachten van vocht of slijm in de longen, vocht (oedeem) in de enkels en een misselijk gevoel. De relatie met de dikke darm energie is voor de behandelaar duidelijk. Voor de westerse geneeswijze is de relatie niet zo vanzelfsprekend. Wel ziet men dat kinderen met longklachten vaak ook last hebben van obstipatie of juist diarree. De dikke darm en de longenergie zorgen voor de huid en lichaamshaar. De kracht van de longenergie is te zien in de glans van het haar. Aangezien de longen een sterke relatie hebben met de dikke darm en de huid zien we juist klachten zoals eczeem, allergische huidklachten, puisten ontstaan. Ook de dikke darm kan meedoen met pijnklachten in de buik, obstipatie of juist diaree. De longenergie verzorgt ook de stem. De behandelaar kan aan de stem horen hoe de kracht van de longenergie is. Iemand met een zwakke longenergie heeft een zwakke stem en spreekt langzaam en zacht. Een roker heeft geen zuivere stem, omdat de longenergie aangetast is. Je kunt dus aan de stem van iemand horen of hij verdrietig of vrolijk is De longmeridiaan (Cheou Tai Yin) loopt beiderzijds op het lichaam en begint op de borst, vlak onder het sleutelbeen; van daaruit loopt hij over de schouder naar de elleboog, aan de buitenzijde van de onderarm, over de pols en eindigt op de duim. Er bestaan 11 punten op de longmeridiaan. Elk punt heeft haar specifieke werking, hetzij om de energie te stimuleren of te verplaatsen. Het enige dat nodig is, is een behandelaar die weet wat, waar, hoe en waarom hij een punt kiest om daarin een naald te steken.

Fysieke klachten
Als je het verloop goed gevolgd heeft, kunt je de klachten die te maken hebben met de long-energie gemakkelijk begrijpen. De klachten zijn: longproblemen, zoals eerder genoemd, astma, bronchitis, slijmproductie, bemoeilijkte ademhaling, pijn aan de voorkant van de schouder, pijn in de elleboog, zoals tenniselleboog, pijn in de onderarm, pijn in de duim. Huidproblemen, zoals acne, huidirritaties, eczeem en slechte wondgenezing. Psychische klachten
Voor de behandelaar is de long-energie verantwoordelijk voor het vermogen om naar anderen te kunnen luisteren, het kunnen leren en het vermogen om helder te kunnen denken.
Verdriet kan de long schaden en is ook een uiting van zwakte van de long.

Belangrijk voor een goed functionerende Longmeridiaan is:

1. Niet roken.
2. Een gezond milieu. Niet alleen buiten, maar ook in huis. Goed ventileren dus
3. Let op de juiste voeding. Indien je merkt dat je niet tegen melk kunt omdat het slijm veroorzaakt moet je de inname van alle melk- en melkproducten direct stoppen.
Suiker is ook een product dat schadelijk is voor de longenergie. Tevens is het aan te raden om mosterd, pikant voedsel (peper) en te veel koude producten te vermijden.
4. Doe aan sport en beweging om de longen zoveel mogelijk te ontplooien. Yoga en ademhalingsoefeningen zijn ook goed voor de longenergie. Naast bovenstaande kunt je ook heel wat ‘natuurlijke’ hulp krijgen in de homeopathie en fytotherapie (de kruidengeneeskunde).
 

HARTMERIDIAAN
 

Het hart is de zetel van geest. Hier zit de koning die het rijk regeert. Is de koning zwak dan loopt het rijk gevaar. Het hart is verbonden met de tong en het spreken. Psychisch regeert het hart de vreugde en de angst. Het hart is weerspiegeld in het gelaat. Zetel van de geest, centrum van het gehele wezen, de dunnedarm (het vuurelement) regelt het functioneren van de hersenen, vreugde en angst, opwinding, de bloedsomloop, zomer, geeft weerstand tegen de klimaatenergie warmte, rode huidskleur, de hartmeridiaan behoort tot het element vuur, zontijd 11.00-13.00 uur.

Hartmeridaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan zit aan beide zijden van het lichaam. Belangrijkste punten: Hrt1, 3, 5, 7, 9.
Voor de behandelaar is de energie van het hart een totaal ander begrip dan voor de Westerse geneeswijze. Voor de Westerse geneeswijze is het hart het orgaan dat het bloed rond pompt in het lichaam. Het hart vervult daarom een belangrijke functie. Zo belangrijk zelfs dat, in tegenstelling tot andere organen waar men best een deel van of zelfs het gehele orgaan kan missen, van het hart geen deel onnodig blijkt te zijn. Voor de behandelaar is het hart -de hartenergie- een veel ruimer begrip.

De loop van de meridiaan
De meridianen lopen zowel aan de linker- als aan de rechter zijde van het lichaam, alhoewel we van bepaalde organen maar één hebben. De hart-meridiaan loopt dus beiderzijds vanaf de oksel, langs de elleboog, naar de pink. Een andere tak van deze meridiaan loopt naar het oog, terwijl een derde tak naar de longen gaat en daarna, via het middenrif, naar de dunne darm.
Voor de behandelaar verzorgt de hart-energie de armen, ogen, de bloedvaten, de dunne darm, longen, slokdarm, luchtpijp, middenrif en het hart.

Deze energie verzorgt ook de tong, de lichaamstemperatuur, de psyche, intelligentie en het karakter.
Het is daarom niet gek dat de behandelaar bij uitstralende pijn op de borst, een beklemmend gevoel in slokdarm, bemoeilijkte ademhaling, krampen in de kaak en stekende pijn in het oog, zelfs als dat aan de rechter zijde voorkomt, ook direct denkt aan een zwakte van de hartenergie.

Elk één van de twaalf organen heeft gedurende de dag (24 uur) twee uren lang haar maximale energie. Het hart heeft haar maximale energie tussen 11.00 en 13.00 uur. ‘s Nachts om 23.00 en 01.00 uur heeft de galblaas zijn hoogste energie en dan heeft het hart haar laagste energie.
Voor de behandelaar kunnen klachten van de galblaas (die vaak ‘s nachts optreden) sterke invloed op het hart hebben. Het is ook daarom, dat een behandelaar rekening houdt met hartklachten rond middernacht.

Klachten
Zoals eerder beschreven heeft het hart relatie met de tong; mensen met een exces aan hart-energie praten daarom ook teveel. Het zijn van die mensen die altijd blijven doorpraten. Deze mensen hebben "het hart op de tong” en Je merkt duidelijk dat "waar het hart van vol is loopt de mond van over”.
We merken echter dat mensen die een zwakte hebben aan hartenergie, moeilijk, langzaam en zachtje’s praten. Er is geen kracht in de stem. Behalve het hart moet ook rekening gehouden worden met de longen, want die zorgen ook voor de kracht van het stemgeluid.

In het Nederlands woordenboek staat ook dat het hart de "zetel is van de overtuiging, gemoedsstemming, karakter enz.”. Dus ook in onze denkwijze verbinden we het hart met de psyche. De kracht van karakter, denkwijze, bewustzijn, begrip en gevoel ziet de behandelaar in de ogen (de hartenergie loopt immers naar de ogen).
Een mens met een goede hartenergie heeft dus een goed en sterk karakter (heeft een "hart van steen”, "draagt het hart hoog”, "met hart en ziel” en nog veel meer van deze gezegdes); bij zo een persoon functioneren de organen ook in harmonie met elkaar en vaak hebben deze mensen een spiritueel gericht leven.

Daar tegenover staat dat iemand met een slechte hart-energie een moeilijk (slecht) karakter heeft; dit zijn mensen met fysieke kraakacties, mensen die altijd een chaos aanrichten waar zij zijn. Aangezien het hart ook de tong verzorgt heeft het hart volgens de behandelaar te maken met spreekvaardigheid. Dat betekent weer dat een zwakke hartenergie stotteren, spreekangst en spraakgebrek tot gevolg heeft.

Diagnostiek
De kleur van het gelaat is ook belangrijk. Iemand met een teveel aan hart-energie heeft een rood en vol gezicht. Iemand met een lage hartenergie heeft een bleek gelaat.
In de gezichtsdiagnose kunnen we het hart zien op de top van de neus. De top van de neus kan rood zijn of juist bleek. Daarnaast kijken we, als behandelaars, ook naar de tong. De tong kan rood zijn, bleek, breed, teruggetrokken of trillend. Dit zijn allemaal aanwijzingen voor de conditie van de hartenergie.

Op de hartmeridiaan liggen negen acupunctuurpunten. Deze punten hebben allemaal een specifieke werking. Aan de pink ligt het stimuleringspunt, aan de pols kunnen we de energie van het hart doen afnemen en een speciaal punt aan de elleboog wordt gebruikt om weer "vreugde” in het hart te brengen. Dit laatste punt wordt vaak gebruikt bij depressies, bij iemand die weinig praat wegens verdriet of zorgen en bij mensen "die het niet meer zien zitten”.
Na enkele keren behandelen van dit punt zijn de resultaten en veranderingen duidelijk zichtbaar.

De hartenergie en het hart kunnen we ook gezond houden met de voeding en verschillende kruiden.

In de voeding is het belangrijk om producten zoals koffie, limonade, chocolade, teveel zuur en bitter te vermijden. Roken is een groot vijand van het hart en bloedvaten.... en daar is al voldoende over bekend!Er zijn vele kruiden voor verschillende aandoeningen van het hart.

Dagelijks goed gedoseerde beweging is altijd aan te raden. Om de conditie te verbeteren kunt Je gaan fietsen, wandelen en (eventueel) een beetje trimmen. Bij hartklachten of aandoeningen van de bloedvaten is het af te raden om spierversterkende oefeningen te doen me

DE PERICARD MERIDIAAN
 


De Hartconstrictor is voor westerse begrippen geen orgaan. De behandelaaren geven het systeem, dat o.a. voor de circulatie van het hart zorgt, wel een plaats als apart orgaan. De Hartconstrictorenergie wordt vaak ook anders genoemd door verschillende auteurs. In het Chinees heet het Xin Bao, anderen noemen het Pericardium, anderen weer Kringloop-Seks energie.

De Hartconstrictor meridiaan (TschJe TsieJe Yin) begint aan de buitenkant van de borst (beiderzijds hetzelfde), loopt dan naar de oksel, vandaar uit naar de binnenkant van de bovenarm, naar de elleboog, langs de onderarm, via het midden van de pols naar de vierde vinger, alwaar de meridiaan aan de nagel eindigt. Er liggen negen acupunctuurpunten op de hartconstrictor meridiaan. Allen hebben hun specifieke werking, die door middel van acupunctuurnaalden gestimuleerd of afgeremd worden.

Fysieke klachten
De Hartconstrictor heeft een nauwe relatie met het hart en de nieren. De Hartconstrictor werkt preventief op infecties, reguleert de bloeddruk en vormt de bloedvaten.
Het heeft een beschermende functie voor het hart. De Hartconstrictor vangt als eerste de schadelijke factoren op die het hart kunnen aantasten. Acute hartklachten worden opgevangen en behandeld via de Hartconstrictor energie. Bij chronische hartklachten wordt de hartenergie ook aangetast.
Deze energie wordt gebruikt bij verschillende hartafwijkingen. Door de relatie met de nieren heeft deze orgaanenergie ook veel te maken met de potentie. De Hartconstrictor energie is erg gevoelig voor zout.

Psychische klachten
De Hartconstrictor heeft, net als alle andere organen, ook haar psychische kant. De Hartconstrictor is voor de Chinezen het orgaan waaruit het geluksgevoel ontspringt.
"Zijn hart aan iets ophalen", "veel hart voor iets hebben", "uit het oog uit het hart", "iets op het hart hebben", " dat is een pak van het hart", "uit iemands hart gegrepen" "het is je van harte gegund" en zo zijn er nog veel meer spreekwoorden en gezegdes die allemaal wijzen op het gevoel dat vanuit het hart komt; en geluksgevoel. Aan de andere kant geeft een zwakte aan Hartconstrictor-energie een verward bewustzijn of men toont tekenen van ongecoördineerd spreken (stotteren).
De Hartconstrictor beschermt samen met de leverenergie het lichaam tegen wind. De mensen die snel gevoelig zijn voor wind hebben een zwakte in deze energieën
Klachten die hun oorzaak in de Hartconstrictor energie hebben zijn: pijn en krampen op de borst, klierzwelling in de oksel, depressie, pijn in de elleboog, pijn in de pols, krampen in de hand, seksuele perversie, steriliteit en impotentie, hoge bloeddruk, afwijkingen aan de bloedvaten en een reeks psychische klachten waarvan ongerustheid, agitatie (opgewondenheid), gebrek aan initiatief, gebrek aan gezelligheid, achterdocht. Diagnostiek
De diagnostische kenmerken zullen je wel lachwekkend in de oren klinken. De Hartconstrictor-energie kan n.l. gezien worden in het gezicht en wel op de neusbrug. Verder heeft de Hartconstrictor-energie te maken met de grote bilspier (de Gluteus Maximus). De Hartconstrictor meridiaan leent zich het beste voor behandelingen met kruiden.
Klachten van hart en bloedvaten zijn beter te voorkomen door gezond te eten, b.v. veel fruit en groente, rauwkost en plantaardige eiwitten te gebruiken, in plaats van dierlijke eiwitten.

Veel bewegen, sporten. Gun Je lichaam voldoende ontspanning en vooral psychische rust.

Bron: www.rudolfdewit.com  Met dank aan Ruolf de Wit