ZIEKTE VAN CROHN

 

15-02-2024

Het verhaal van Sammi (25) Jaar Amsterdam

 

Toen ik 14 was kreeg ik onverwacht last van steken in mijn buik en flauwvallen. Kort daarna viel ik erg veel af omdat ik geen eten meer kon binnen houden, na elke maaltijd moest ik overgeven. Door het verlies van gewicht en energie was ik gedwongen om te stoppen met hockey en uiteindelijk kon ik ook niet meer zelfstandig naar school.

 

Een jaar lang ben ik regelmatig naar de huisarts en het ziekenhuis geweest en zijn er veel onderzoeken gedaan, de oorzaak werd steeds niet gevonden. Ondertussen zat ik thuis in een rolstoel met zondevoeding en sliep ik op de bank beneden, omdat ik niet meer de trap op kon. Toen werd de ziekte van crohn vastgesteld, ik kreeg direct prednison en binnen een korte tijd was ik beter, maar wel met veel medicatie. Dit is goed gegaan tot mijn 23e, toen werd ik weer erg ziek en is er besloten 80 cm van mijn darm te verwijderen wegens het littekensweefsel. Hierna was ik ook direct beter, maar eigenlijk heb ik mijn gehele jeugd wel last gehad van moeheid klachten, gewichtsverlies, slechte huid en haar kwaliteit, misselijkheid en somberheid. Pas toen ik 25 was ging ik daar goed over nadenken, mijn omgeving zei wellicht door de bijwerkingen van de medicijnen alle jaren, maar de medicijnen waren in onze ogen ook mijn redding, dus dan was dat maar zo.

 

Toen ik afgelopen maart weer erg last kreeg van buikpijn, overgeven en flauwvallen begreep ik dat niet, want ik ging om de 6 weken een halve dag naar de dag opname waar ik infliximap kreeg toegediend, dit had tot nu toe goed gewerkt om mijn klachten te onderdrukken. In besloot aan de bel te trekken bij het ziekenhuis, maar zij zagen niets in de bloed uitslagen en mri en konden mij niet helpen. Na twee keer in de nacht te zijn opgenomen op de EHBO, gestopt te zijn met werken en ook niet meer zelfstandig kunnen rijden (ik had erg veel last van mijn zicht, flauwvallen en duizeligheid) was ik ten einde raad.

 

Via een vriendin kwam ik bij Anders Beter terecht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat sceptisch was, omdat ik mijn gehele leven niet naar andere geneeswijzen heb gekeken. Ik ben wel een keer naar de haptonoom geweest voor mijn klachten, maar die behandelingen hadden voor mij helaas niet geholpen, wat voor mij toen een bevestiging was om niet meer verder te zoeken.

 

Toch nam ik contact op met Anders Beter en al gauw mocht ik langskomen op een consult, ik weet nog dat ik de heen weg erheen in stukjes had gereden ivm mijn klachten. Na mijn consult ben ik direct aan de slag gegaan met het dieet en heb ik de supplementen aangeschaft. Ik nam het heel serieus en heb het streng opgevolgd.

 

Na 4 dagen had ik vrijwel geen acute klachten meer. Na 2 weken voelde ik al onwijs verschil in mijn energie en na een maand voelde ik mij zo fit als ik mij eigenlijk al sinds mijn 14 niet meer gevoeld heb. Ik leid nu een totaal ander leven, ben veel energieker en ook gelukkiger. Ik hoef niet meer te leven met beperkingen en angst voor de klachten. Bij mijn vervolg consult bij Anders Beter was aan de meetwaardes zichtbaar dat mijn lichaam herstellende was. Als kers op de taart mocht ik na onderzoek in het ziekenhuis ook stoppen met mijn medicatie omdat ik sterk hersteld was. Ik ben Peggy onwijs dankbaar en ik raad het iedereen aan!