HUID

                                                                                                                                   

Een mooie, gave huid is een kostbaar bezit. Veel mensen kampen met huidproblemen, vaak openbaren deze zich al op baby of jonge leeftijd. Het gebruik van hormooncrèmes stopt tijdelijk het probleem. Helaas word de achterliggende oorzaak niet weggenomen en 

zullen de problemen op latere leeftijd verergerd terug gezien worden.

 

De meeste problemen zoals eczeem en huiduitslag hebben dezelfde oorzaak, namelijk het optreden van een ontstekingsreactie van     het immuunsysteem van de huid en darmslijmvliezen. Bij kleine kinderen is de relatie tussen de darmen en de huid goed zichtbaar. 

De combinatie van darmproblemen en huiduitslag komt vaak voor. 

 

Ons immuunsysteem is een complex gebeuren en heeft onder meer als taak het lichaam te beschermen tegen indringers van buitenaf. De huid is de 1e barrière tegen indringers van buitenaf. Het immuunsysteem reageert op stoffen waarmee de huid of de slijmvliezen in aanraking komen. 


Om juist te kunnen reageren is het van cruciaal belang dat het darmslijmvlies optimaal functioneert. Andersom zien we bij een niet optimaal functionerend darmslijmvlies dat het immuunsysteem fouten gaat maken en er ontstekingsreacties ontstaan. 

Omdat huid en darm hetzelfde immuunsysteem hebben kunnen afweerreacties in de slijmvliezen van de darm tot ontstekingsreacties

van de huid leiden.

 

Een gezond leefpatroon, volwaardige voeding, herstel van darmflora en darmslijmvlies en aanvulling van tekorten vormen de basisbehandeling bij huidklachten, eczeem acne en allergische huidreacties. De darmflora kan verstoord raken door factoren als stress, narcose, ouderdom en het gebruik van antibiotica maar ook door verkeerde voedingsgewoonten.

 

Een juiste therapie die bijdraagt aan het herstel van de aangedane weefsels zal leiden tot het oplossen van bestaande huidklachten.